Inkontinenca

Približno 8 milijonov ljudi v Združenem kraljestvu trpi za eno od oblik inkontinence. Pričakuje se, da se bo ta številka v naslednjih 40 letih izrazito povečala. Tako moški kot ženske vseh starosti lahko trpijo za težavami z mehurjem, vendar žal je ta tema še vedno tabu in se o njej ne odprto govori, kot bi bilo potrebno, še posebno, če upoštevamo število ljudi, ki trpijo za temi simptomi. Resnično niste sami...

Običajne vzorce praznjenja mehurja je težko določiti in se lahko razlikujejo med posamezniki. V splošnem velja, da odrasli izpraznijo mehur podnevi vsake 3–5 ur.

Vrste urinske inkontinence

Stresna urinska inkontinenca

Nehotno uhajanja (urina) pri naporu, kihanju ali kašljanju.

Urgentna urinska inkontinenca

Nehotno uhajanje (urina), ki ga spremlja nujna potreba po praznjenju mehurja.

Mešana urinska inkontinenca

Nehotno uhajanje (urina), povezano z nujno potrebo in naporom, kihanjem ali kašljanjem.

Prelivna inkontinenca

Povzroča kronično zadrževanje urina – simptomi so pogosto podobni kot pri stresni in urgentni inkontinenci, spremlja pa jih še občutek nepopolno izpraznjenega mehurja.

Funkcionalna inkontinenca

Dejavniki, ki lahko vplivajo na nezmožnost dovolj hitrega doseganja stranišča, npr. slaba mobilnost, težave z gibljivostjo in okoljski dejavniki, kot je nedostopnost stranišča.

Pasivna/refleksna inkontinenca

Praznjenje mehurja brez opozorila.

Družba Attends je razvila spletni program za usposabljanje za nego pri inkontinenci, kjer so na voljo dodatne informacije o inkontinenci in negi pri inkontinenci learning.attends.co.uk