Miti in dejstva

Sestavili smo seznam mitov in dejstev o nadzoru mehurja, ki vam bodo morda v pomoč pri razjasnitvi določenih negotovosti ali vprašanj o tej temi. Pomembno je, da si zapomnite naslednje: oslabljen mehur je pogosto mogoče zdraviti z dobrimi rezultati. Če niste prepričani o najprimernejšem zdravljenju za svoje potrebe, priporočamo, da se pogovorite s svetovalcem za inkontinenco ali urologom, ki vam bo lahko pomagal in svetoval.

Mit: težave z mehurjem imajo samo starejši

Myth: bladder problems affect older people

Tudi mladi, tako moški kot ženske, imajo lahko oslabljen mehur iz različnih razlogov. Čeprav obstaja veliko vidikov staranja (menopavza in težave s prostato), ki lahko vplivajo na zdravje mehurja, inkontinenca zagotovo ni omejena zgolj na naše stare starše.


Dejstvo: vaje za mehur lahko pomagajo

Myth: bladder training

Urjenje mehurja je prvi korak, ki lahko pomaga nekaterem ljudem s prekomerno aktivnim mehurjem. Uprete se prvi potrebi po praznjenju mehurja in počakate do določene ure. Postopno lahko poskušate zadrževati urin za dalj časa. Drug pristop je izvajanje vaj za mišice medeničnega dna; uporaba obeh pristopov lahko včasih bistveno skrajša obdobja prekomerno aktivnega sečnega mehurja. O pristopu k svojim težavam se pogovorite s svetovalcem za inkontinenco ali urologom. Preizkusite se v vajah za mišice medeničnega dna, saj lahko olajšajo nelagodje pri prekomerno aktivnem sečnem mehurju. Priporočamo, da se dogovorite za obisk pri svojem osebnem zdravniku.


Mit: majhen mehur, velike težave

Myth: small bladder

Nekateri krivijo majhen mehur za pogosta uhajanja, vendar običajna "zmogljivost" telesa je redko resnični vzrok za težave z oslabljenim mehurjem. Pri zdravih ljudeh se zmogljivost mehurja giblje v razponu od 2,5 do 5 dl. Resnični vzrok se veliko verjetneje skriva v oslabljenih mišicah, neželenih učinkih zdravil, vnetju ali poškodbi živcev – za vaše težave morda obstaja učinkovit način zdravljenja.


Dejstvo: zdrav mehur v zdravem telesu

Myth: healthy lifestyle

Zdrav življenjski slog lahko pripomore k preprečevanju in zmanjšanju nekaterih težav z mehurjem. Zdravniki svetujejo redno fizično aktivnost in izvajanje vaj za mišice medeničnega dna, kar lahko zmanjša stresno inkontinenco – uhajanje med kašljanjem, smejanjem ali kihanjem. Omejite kajenje – ali še bolje – prenehajte kaditi, saj boste tako omejili kroničen kašelj, ki prav tako vpliva na oslabljen mehur.


Mit: najbolje je piti manjše količine tekočine

Myth: glass of water

Če zavrnete natakarja, ki vam poskuša znova napolniti kozarec, boste morda nekoliko omilili težave. Vendar po mnenju zdravnikov pravilno delujoč mehur ne bi smel imeti težav z vnosom običajnih količin tekočine. Morda pa bi bilo smiselno, da posežete po manjši jutranji skodelici kave ali se odpoveste koli, saj kofein stimulira mehur, in namesto tega raje spijete kozarec vode.


Mit: težave z mehurjem so življenjsko dejstvo

Myth: bladder problems are a fact of life

Če vas motijo težave z mehurjem, se pogovorite z zdravstvenim delavcem. Inkontinenca je zdravstvena težava – ne neizbežen vidika staranja. Zdravljenje je odvisno od specifičnih težav in splošnega zdravja. Osebe, ki poiščejo pomoč, pogosto opazijo izboljšanje simptomov in posledično izboljšanje vsakodnevnega življenja.

Če niste prepričani o svoji težavi, priporočamo, da se obrnete na svetovalca za inkontinenco ali urologa. Če imate dodatne pomisleke o nadzoru mehurja, o katerih nas želite povprašati, ne oklevajte in nam pišite na naslov info@alamed.si .